,,A szeretet nyelve egyetemes. Ám hányan vagyunk, annyiféle nyelvjárást beszélünk.”
Hallottatok már a szeretetnyelvkről? Nem? Akkor nézzünk rá egy két példát: előfordult már veled, hogy egy szeretettednek kedveskedtél valamivel és ők nem értékelték, fel se tűnt nekik? Vettél egy csokor virágot a barátnődnek és ő mosolygott, de láttad, hogy nem örül neki igazán? Ezek azért fordulnak elő, mert nekik más a szeretetnyelvük. Ahelyett, hogy egy csokorral megleped, lehet jobban örült volna neki, ha minőségi időt töltesz el vele. A másik szeretetnyelvét kommunikáció és odafigyelés segítségével tudjuk meg a legkönnyebben.
Gyakran ezt a kifejezést Gary Chapman nevének említésével együtt hallhatjuk. Gary egy amerikai pszichológus, aki az általa alkotott “szeretetnyelvek” fogalmával lett ismert. Ezen témájú könyvsorozatának már több mint 10 millió példánya elkelt.
Szerdán nem volt nálunk suli, így tesómmal találkoztam, aki épp az előbb említett Gary Chapman író-olvasó találkozójára készült az Alleeba este. Pár hónapja került szóba ez a téma az egyik baráti körömben és már akkor is nagyon érdekesnek találtam, így nem kellett sokat győzködnie, hogy vele tartsak. Az esemény a Libriben volt, így előtte beültünk a Frei Caféba, ami az egyik kedvenc kávézom. Tévedés ne essék nem sok ilyen hely van, mert nem vagyok az a nagy kávézgatós, anélkül is épp túl éber vagyok esténként… De itt annyi különleges ízt találsz, hogy az már majdnem felér egy egzotikus utazással is (ha már nincs pénzem tényleg megtenni, ezzel kell beérnem). És emellett nagyon jó áraik vannak, nem úgy mint pár túlértékelt kávézóban. De vissza az eseményhez: egy 20 perces kérdezz felelekkel kezdődött, majd másfél órás sorban állással folytatódott az aláíráshoz, de sok ismerőssel találkoztunk közben, így gyorsan eltelt. Gary egyébként nagyon udvarias volt, mindenkivel váltott pár szót. A könyveinek egyik alapgondolata, hogy a szeretetnek otthon kell/ kellene kezdődnie. Ez a könyv rengeteg házasság problémáján alapul, hisz az író házassági tanácsadó is, minden házaspártól tanult valamit. Ezt a tudást szeretné átadni másoknak, hogy megtudja mindenki, hogy egy kapcsolatban rengeteg munka van, de nem lehetetlen boldogságban élni. Ő maga már 40 éve él boldog házasságban feleségével, és elmondása szerint ez pár apró dolognak köszönhető. Pl. hogy elpakolja a ruháit vagy kiviszi a szemetet, mert tudja, hogy a feleségének ez hatalmas segítség. Az olyan emberek tanácsait, aki saját életében eltudja érni azt, amire tanítani próbál másokat, mindig szívesebben fogadja be mindenki. Mindenkinek szívből ajánlom legalább egy könyvének elolvasását.
Az alábbi linken egy tesztet találhattok, ha ti magatok se lennétek biztosak abban, hogy mi is a szeretetnyelvetek: http://static.kgyt.hu/love.html
*
Have you ever heard of the five love languages? Gary Chapman is the author of these book series. He is a psychologist and a marriage guidance counsellor as well and he shares the responsibilities of teaching and family care.  But he is probably best known for his concept of “Five Love Languages”,  helping people express and receive love as expressed through one of five languages: words of affirmation, quality time, receiving gifts, acts of service, physical touch. Most of us don’t know our loved one’s love language, which is really sad if you think about it. For example it might be familiar to you, that you are in a relationship and you want to surprise your girlfriend by bringing her a flower bouquet and then rushing to work, but you can see on her face that she’s not that happy. That’s cause her love language is different than what you thought, it might be quality time, so she would rather spend some time with you. He said one time that before he discovered the concept of the 5 love languages, a bit of advice he were given was to become a student of his wife and to take time to learn what makes her feel loved. He soon learned that what makes her feel loved may not always be the thing he wants to do because it may not come natural to him. But learning to love her in the way that make her feel loved is a greater demonstration of his love for her, because he has chosen to do it with a goal of pleasing her.
If you are interested in what your love languages are, because you’re not sure about it, have a look at this test: http://www.5lovelanguages.com/profile/
I can only suggest you to read any of his books. And visit a Frei Café if you visit Budapest (i can only recommend you to do it! You won’t regret it.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.