Egy jó francia vígjáték mindig jöhet, főleg ha az egy tuti siker. Hiába nagy siker és francia, ez nem egy Molière darab lesz.
Tegnap este a Thália Színházban jártam, ahol a Boeing, boeing nevezetű vígjátékot néztem meg anyummal. Így év végére nagyon jól joöt egy kis felüdülés, amit tökéletesen megadott ez a darab.
A cselekményről röviden: 6 személyes előadás volt amiben kezdetben egy boldog kapcsolatban élő gazdag építésszel találkozunk, Bernarddal. A menyasszonyát búcsúztatja, aki stewardess és épp indulóban van a reptérre. Hamar kiderül, hogy Bernardnak nem csak ez az egy kapcsolata van, 3 nő is akad az életében (Janet, Judith,Jacqueline), akiket házvezetőnője, Bertha, segítségével igyekszik távol tartani egymástól, így a sztárépítész fél éve éli álmát álmai nőivel, miközben egyikőjük se tud a másikról. Egy közös van mind a három nőben: stewardessek, csak különböző légitársaságoknál vannak. Mint kiderül ez a férfi taktikája: egy nő legyen külföldi, bombázó, változatos és úgy választotta őket, hogy a repülőgépek, amiken dolgoznak, sose szálljanak földre ugyanott, ugyanakkor. Egy szóval: mindig van egy menyasszonya aki fölszáll, egy aki épp repül és egy aki földre száll. Tökéletes a menetrend, a legkisebb probléma se merülhet fel. Vagy megis? Amikor betoppan egy régi osztálytárs, Robert, hogy kihasználva az építész hírnevét segítséget kérjen Bernardtol, hogy újra élőnek nyilvánítsák. Robert ugyanis egy olyan vonattal utazott hónapokkal ezelőtt, mely balesetet szenvedett és az utasok többsége nem élte túl, ám ő előbb szállt le, viszont az öltönyét minden iratával ott felejtette. Mire a nyaralásából visszatért Franciaországba, azzal szembesül, hogy adatait letiltották és rokonainak kiküldték a gyászjelentését. Abba a szerencsétlen helyzetbe kerül, amibe senki sem szeretne: gyakorlatilag élő halott lesz, a barátnője lelépett, nővére azt hiszi szellemet lát, szállodában nem tud megszállni, mert nem érvényesek az adatai. Bernardtól szállást kap, és a férfi életmódját szemlélve irigykedik, mindaddig míg olyan történik, ami eddig még egyszer sem fordult elő, mindhárom menyasszony megjelenik. A két férfi és Bertha sorra áll elő A,B és C tervekkel, de a sors mindig úgy hozza, hogy a helyzet teljesen másképp alakuljon és rögtönözniük kelljen. Zseniális volt a darab, egész este nevettünk, tele volt szóviccekkel (amiket én különösen értékeltem) ám a darab humora még sem volt közönséges. Csak ajánlani tudom mindenkinek, Hamvai Kornél rendkívül jó munkát végzett a fordítással.
Tudom, hogy mindent ajánlani szoktam, de ez főleg azért van mert arról írok ami elnyerte a tetszésem. Ez egy mindenki számára könnyen élvezhető darab. Két és fél óra hosszú volt egy szünettel. Mindegyik színész véleményem szerint elképesztően jót alakított, Vida Péter (Robert) és Molnár Piroska alakítása volt mégis kiemelkedő a többi közül.
Fun fact: Marc Camoletti darabja a világon legtöbbet játszott francia vígjáték, így a Guiness Rekordok könyvében is megtalálható.
Képtalálat a következőre: „boeing boeing színdarab”
Képtalálat a következőre: „boeing boeing színdarab”
Képtalálat a következőre: „boeing boeing színdarab”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.