“Ki volt Frida Kahlo? Erre nem lehet pontos választ adni. Annyira ellentmondásos és sokrétű személyiség volt, hogy elmondható: több Frida is létezett. Talán egyikük sem volt az, aki lenni szeretett volna.”
Útunk ezúttal a Budai várba vezetett, ahol a Frida Kahlo kiállítást néztük meg. Fridát sokan ismerhetitek: híres feminista, népszerűek a képei és borzasztó dolgok történtek vele élete során. Mégis szerintem a fiatalok többsége nem művtöriről ismeri, hanem a divat világból. Az elmúlt egy-két évben ugyanis rengetegen felhypolták és “tudod a szőrös nő a fonással”-ként utaltak már csak rá. És talán tényleg ez a legikonikusabb ábrázolása.
Mindenkinek ajánlom, hogy ha terveztek elmenni a Nemzeti Gallériába, akkor mindenképp vegyétek meg a jegyeteket a neten, így megkímélitek magatokat egy hosszúra nyúló sorban állástól.
A kiállítás 5-6 teremből áll, témák szerint, de több időt kell rászánni, mint normál esetben, ugyanis hatalmas tömeg van és olvasgatósak a szobák. Nyilván ott vannak a festmények is, de a történet nélkül nem fog sokat adni neked az expo. Frida képeit az élete emeli ki társai közül.
Így nem csatolnék képeket, azt a neten, és a helyszínen is megtudjátok tekinteni. Ám a szobák falán lévő gondolatait mindenképp szeretném megosztani veletek. Ugyanis engem nagyon megfogtak.
“Festészetem a fájdalom üzenét hordozza magában. [ … ] Az életem a festészet által vált teljessé. Három gyereket veszítettem el, és sok mást is [ … ], aminek a festészet lépett a helyébe.”
“Minek nekem láb, ha szárnyam van és repülhetek?”
“Nem vagyok beteg. Csak összetörtem… de addig, amíg festhetek, boldog vagyok, hogy élhetek.”
“Két súlyos baleset ért életemben. Az első akkor, amikor maga alá gyűrt a villamos. A második Diego volt.”
“Remélem, vidám lesz a távozásom-
és remélem, soha nem kell visszatérnem.”
 
…csípős és gyöngéd, kemény, mint az acél, törékeny és könnyed, akár a lepke szárnya, imádnivaló, mint egy gyönyörű mosoly, mély és kegyetlen, akár az élet keserűsége.” 
Diego Rivera
 
 
***
 
“Who was Frida Kahlo? It is not possible to find an exact answer. So contradictory and multiple was the personality of this woman, that it may be said that many Fridas existed. Perhaps none of them was the one she wanted to be.” 
 
Last weekend I visited the National Gallery in Budapest to see the Frida Kahlo exhibition. You might know her as an artist, a feminist or somebody from the fashion industry. Her original look are now printed on many shirts, her face is tattooed on many people. But who was she?
There were 5 or 6 rooms with many short videos of her and her life, but what really got me was her quotes on the walls.
I’d like to share some with you now.
“My painting contains in it the message of pain… Painting completed my life. I lost three children and a series of other things… My painting took the place of all this.”

“Feet, what do I need them for if I have wings to fly.”

“I’m not sick. I am broken. But i am happy to be alive as long as I can paint.”

“I suffered two grave accidents in my life. One in
which a streetcar knocked me down. The other accident is Diego.”
“I hope the leaving is joyful-and I hope never to return.”
“… acid and tender, hard as steel and delicate and fine as a butterfly’s wing,
lovable as a beautiful smile, and as a profound and cruel as the bitterness of life.”
Diego Rivera

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.