Sokaknak a híres norvég sorozat juthat eszébe a szó hallattán, míg másoknak semmit nem mond a Skam név (max angoltudásukból adódóan). Valahogy mindig rátalálok a legrandomabb sorozatokra, ez most se volt másképp.

Képtalálat a következőre: „skam”

És hogy miről szó a sorozat, mi fogott meg annyira? Nehéz lenne megmondani, először is egy teljesen más kultúrába belelátni borzasztó érdekes véleményem szerint, de talán az érintett témák hozták meg a sorozat sikerét nem csak Norvégiában, hanem világszerte. A feldolgozás módját imádtam, sajátos stílusa és hangulata van mindegyik évadnak, mindegyik egy másik szereplőre és helyzetre fókuszál. 4 évad van összesen, mely olyan fontos témákat érint, mint a: párkapcsolatok, szülők szerepe életünkben, megcsalás, közösség szerepe, nemi erőszak, étkezési zavar, coming out és az iszlám vallással kapcsolatban is sok tévhitet eloszlat.

A készítők szerették volna, ha a tinédzserek maguktól találnának rá a műsorra és nem pedig rájuk van erőltetve a reklámok által, így a Skam első epizódja mindenfajta előzetes reklám nélkül került vetítésre. Ez manapság igazi ritkaságnak számít, mind tudjuk, de az elméletük nagyon is működött.

A szereplők zseniálisan lettek összeválogatva, mindegyik karakternek teljesen más személyisége van, mint elsőre a néző gondolná. És az idő előrehaladtával is tudnak meglepetést okozni 😉 Azzal, hogy mindegyik évad más szereplővel foglalkozik, az írók megmutatják, hogy mennyivel több rejtőzik a felszín alatt, hogy mindenkinek megvan a saját csatája, amiről még a legközelebbi barátok se tudnak. Ezt figyelembe véve kéne élnünk az életünk és kezelnünk másokat.

Egyébként, ha most akadtok rá a 2015-től sugárzott tini drámára, annyival több könnyedségetek van, mint nekem volt, hogy nekem még fűt-fát át kellett kutatnom, hogy találjak valahol angol feliratot hozzá. De tudjátok milyen az, amikor rajongsz valamiért: gyakran az újabb rész kijövetelénél a NRK TV oldalát bújva minden tudásomat összeszedve igyekeztem kitalálni vajon miről beszélhetnek épp a szereplők (megjegyzem néha meglepően jól teljesítettem).

Igaz, nem az elejétől kapcsolódtam be, de az első évad még nem ment le teljesen, így azért majdnem a kezdetektől kísértem végig a sorozat fejlődését. Nem tudnám már megmondani, hogy hogy találtam rá, de szerintem egy instagramos fiók által.

Talán első körben ennyi lenne most a kedvcsináló, de lesz bőven folytatása, nem véletlenül került elő most a már 2017-ben véget ért sorozat! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.