Mit hoz a jövő? Azt sose tudhatjuk, de azért van beleszólásunk. Most, hogy az egyetemi jelentkezések lezárultak remélhetőleg mindenkinél kezd tisztulni a kép, ha nem, akkor se csüggedj, adhatsz magadnak még gondolkodási időt.
Számomra nem igazán volt olyan pillanat, amikor ne szerettem volna külföldre vonulni és valami újat kipróbálni. A gap year gondolata mindig is vonzott, és nagyon úgy néz ki, hogy jövőre ténylegesen is belevágok az ismeretlenbe. Ez persze rengeteg-rengeteg sok guglizást jelent, hisz elképesztően sok lehetőség nyílik ma már a fiatalok számára, viszont az igazán jókra elég nehéz ráakadni. Ebben szeretnék most segíteni neked, hátha az eddig megszerzett tapasztalataim hasznosak lehetnek számodra. Ugyanis, nem tudom, hogy ezt tudod-e, de a volunteeres munkák nagyon sok esetben fizetősek, ami engem kissé sokkolt, hisz ezer örömmel mennék a tengerpartra szemetet szedni, de az nem fér bele a költségvetésembe, hogy ezért több százezret fizessek még a szállás, utazás és ellátásom mellett.
Önkéntességre lehetőséged nyílhat vallási közösséged által, de rengeteg olyan oldal van, ami mindenki számára elérhető, ezeken tényleg minden ember talál magának kedvére valót.
Ilyenek pl.https://www.workaway.info/ ,ahol olyan munkákat találhatsz, amik szállást és akár étkezést is adnak a segítségedért cserébe. Elhelyezkedhetsz családoknál, ahol főleg babysitterkedésben, főzésben, háztáji munkákban várják a szorgos kezeket, de hosteleknél, kisebb szervezeteknél is. Ez egy remek lehetőség, hogy biztonságos környezetben megismerj egy új nyelvet, kultúrát. A workawayen nem csak munkát, de utazótársat is választhatsz, ha nem szeretnél egyedül utazni.
https://www.oneworldinstitute.eu/programs/learn-to-travel-travel-to-learn/, ez egy afrikai/indiai program, ahol főképp szegényeknek tudsz segíteni a mindennapi teendőkben, nyelvoktatásban.
https://europa.eu/youth/EU_hu ez egy magyarul (is) működő oldal, mindenképp érdemes átnézni a listájukat.
https://www.volunteerhq.org/ ez egy fizetős oldal, de hátha érdekel milyen más dolgokat ajánl a résztvevőknek.

Egyenlőre ennyi, a világ minden részén tudtok találni magatoknak valamit ezeken az oldalakon. Nagyon fontos, hogy mielőtt elköteleződnétek, lépjetek kapcsolatba eddigi résztvevőkkel, a szervezőkkel és ne félj kérdéseket feltenni. Könnyen kiderülhet így, hogy egy-egy munka nem fér össze az elképzeléseiddel és elvárásaiddal (rossz élményeket meg senki nem akar).
Valamint, ha állatokkal szeretnél foglalkozni, rajtuk segíteni, akkor figyelj a részletekre és ne legyenek túl nagy elvárásaid. Például elefántok esetén számolj azzal, hogy valószínűleg ürülék eltakarításból, és rakodásból áll majd a munka, nem pedig 0-24-es elefánt simogatással. És ha már simogatás. Ahol mosdatni lehet őket és elefántogolni, az nem egy állatbarát hely. Az elefánt rezervátumok célja, hogy a vadászoktól biztonságban, de szabadan élhessenek ezek az élőlények.

Vettél már részt hasonló programban? Milyen élményekkel jöttél haza? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.