Mindenki szeret békésen, magától, nyugodt körülmények között madárcsicsergésre kelni. Nem igaz? Na hát az én reggelem nem így kezdődött. Kicsit sem. A telefonomra nézve elöntött a düh és laza 20 perccel később már sírtam is. Milyen idilli, nem?
Na de kezdjük is az elején, alapból írni akartam erről, mert nem szerettem volna, ha mással is megtörténik az, ami velem. Még ősszel 3 barátnőmmel megbeszéltük, hogy elmegyünk Berlinbe, el is kezdtük tervezni és év elején meg is vettük a jegyünket. Mielőtt teljesen kiakadnál, hogy hogy lehet valaki ilyen hülye, hozzátenném, hogy ilyenkor a koronavírusról még csak Kínában lehetett hallani, senki nem gondolta, hogy az egész világon beüt a pandemic.
Telt-múlt az idő és mi folyamatosan figyeltük az eseményeket, hogy hogy alakulnak Németországban a dolgok, fertőzöttek száma, pánik hangulat, ilyesmik. Véleményem szerint elég felelősségteljes vagyok, azt mondtam, hogy amennyiben veszélyesnek ítélik meg a helyzetet és az utazást, akkor nem megyek nyilvánvalóan sehova, hagyom a francba a jegyeimet, de ha július közepére már tisztul a szitu, akkor azért szívesen mennék.

Júniusban feloldották a határzárakat, nem kellett többé 2 db 4 napnál nem régebbi negatív teszt a repüléshez és újra nekikezdtünk a tervezgetésnek. Az egyik ilyen megbeszélés során gondolkodtam el rajta, hogy pontosan mikor is ér be a gépünk, így rákerestem, és azzal szembesültem, hogy nincs meg a visszaútra szóló jegyem, csak az odaútra. Egyből elkezdtem kutakodni az email, a közvetítő oldal (Gotogate), a Ryanair és Wizzair fiókjaimban, hogy rájöjjek hol lehet a probléma. Sehol semmi. Még aznap este nekiálltam leveleket gyártani az ügyfélszolgálatoknak, hogy mondják már el mi történt, amikor a bankszámlámon ott volt a sikeres fizetés, tehát a pénz elment.
A szokásos válaszüzeneteket kaptam vissza, noreply, megkaptuk és feldolgozzuk kérelmét bla bla bla. Azt fontos hozzátenni, hogy ugye vannak olyan oldalak, akik összesítik a repülőjegyeket, így könnyen megtalálhatod a legolcsóbb ajánlatokat, én egy ilyen oldalon (a Gotogaten) vettem meg odafele a Wizzair-rel, visszafele a Ryanair-rel a repülőjegyeimet. Tehát a hiányzó jegyemet a Ryanair oldalán kerestem főleg, a magyar ügyfélszolgálattal sikerült is felvennem a kapcsolatot, minden adatomat megadva igazából azt a választ kaptam, hogy ők nem rendelkeznek információval ilyen jegyről. A Gotogate oldalától meg csak a sablonszövegeket kaptam, semmi segítőkész infóval nem szolgáltak. Ezen a ponton már nem egyszer összeomlottam, nem hittem el, hogy most hogy lehetne menni, eltünt a jegyem, és újra ugyanott vagyok. Megnéztem más alternatívákat és azt láttam, hogy piszok drágák mind a vonat, flixbus és  különböző légitársaságok ajánlatai is. Nem szerettem volna mégegyszer kifizetni a jegyem árát, főleg nem az eredeti 2x vagy 3x-át. Elkezdtem beletőrödni, hogy kidobtam a pénzem kb az ablakon, és mivel indítják a járatot, még a jegyem árát se kaphatom vissza. Mondtam, hogy ez talán a legrosszabb kombó, se utazás, se visszautalás. Hiába törődtem bele, azért piszkosul fájt ez az igazságérzetemnek, bárki felhozta, ez egy sajgó seb volt.

És akkor el is érkezünk a ma reggelhez, amikor is új információkhoz jutottam. És akkor már lehet kezd összeállni a fejedben, hogy milyen napról is van szó, és miért úgy indult a reggelem, ahogy. Ma indultak el a többiek nélkülem kora reggel Berlinbe, és ma volt az a nap is, amikor kaptam egy levelet végre a Gotogate-től, hogy hamarosan esedékes utazásom van, tájékozódjak a jelenlegi helyzetről stb. Ez már alapból nagyon meglepett, mert mint említettem, ma indultam volna, de eddig ettől az oldaltól semmi tájékoztatást nem kaptam, csak a Wizzair küldött kitöltendő papírokat, amivel utazhatok. A Ryanair-től meg csak a folyamatosan frissülő, újra induló járatairól kaptam híreket. Meg van az a rossz szokásom, hogy első dolgom reggel a telefonomért nyúlni, ébresztő lekapcsolása vagy aktuális idő csekkolása után általában a kezemben marad. Ma reggel is így történt, bár ezt az emailt látva, egyből kipattantak a szemeim. Bejelentkeztem a fiókomba és végre megtaláltam azt a kódsort, amire tudok utalni a jegyem keresésénél. És ez a kódsor a visszaútra szóló járatomra szólt. A visszaútra, amit én a Ryanairtől vettem, és nem találtam közel egy hónapig. A visszaútra, ami a Wizzair-től került elő. Nem hittem a szememnek és teljes értetlenséggel fogadtam, hogy eddig valahányszor ennek a légitársaságnak az oldalára jelentkeztem be, nem mutatta, hogy 2 jegyem is lenne náluk. Miután ma reggel ismételten lecsekkoltam, megint az “Önnek nincsen közelgő utazását” láttam csak. Rá kellett keresnem külön ezzel a kóddal meg a nevemmel, hogy felugorjon az elveszettnek hitt jegyem. Én is azon a gépen ülhettem volna ma reggel.
Velem még nem történt hasonló korábban. Megértem, hogy a vírus miatt a légitársaságok jóval nagyobb forgalmat bonyolítanak, nem olyan könnyű gyors választ kapni. Bár az én kérdésemre ne ma kaptam volna meg a válaszom, a gépem indulása után egy órával.

2 thoughts on “Covid, repülés, pénzkidobás”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.