Hónapokkal ezelőtt találkoztam egy videóval, amiben egy lány egy számomra nagyon elgondolkodtató dologról beszélt. Az alvással kapcsolatban amúgy is mindig nyitott fülekkel vagyok, főleg, ha nem a megszokott csapból folyó szövegekkel és tanácsokkal jönnek. Olyan valakiként, aki már ovis kora óta küzd az alvással, a “csak dőlj le, gondolj valami szépre, ne telózz lefekvés előtt, igyál nyugtató teát” értékes meglátásokkal ki lehet kergetni a világból.
Na, de a lány arról beszélt, hogy nincs elég kontroll érzetünk a midennapi életünkben, így az agyunk kb. este akarja visszalopni az időt számunkra és így visszaadni a szabadság érzetet.

És ma újra szembe jött velem az egyik pszichológiai oldalon ez a “virrasztás, mint elégtétel” gondolat. Ami nagyjából abból áll, amit én is nap, mint nap érzek, miszerint főleg a suli miatt megvan a rutinom, a folyamatos kötelességtudatom. Reggel kelek, délutánig vagy estig órákon vagyok, “szabadidőmben” pedig beadandókat vagy házikat írok, heti projekteken és csoportmunkás feladatokkal foglalkozok. A legnagyobb pihenést az edzés adja 😄 Épp ezért sokszor az egyéb heti elfoglaltságaimat, ami kikapcsolódásnak kéne számítson, tehernek érzem. Mert ezek is beosztják az időmet, és a vírus miatt a mozgásterem így is annyira szűkös, hogy már nehezen viselem ezeket.
Így amikor este 10 körül “felszabadulok”, befejezem a napi feladatokat, elképesztően kimerültnek érzem magam, de ennek ellenére vagy épp ezért kikapcsolódásként elkezdek olvasni egy könyvet (ami az én esetemben elképesztően veszélyes, a “kicsit olvasok”-okból valahogy rendszeresen hajnali, vészesen késői vagy korai idők lesznek), belekezdek egy sorozatba, vagy elkezdek beszélgetni a barátaimmal, ahelyett, hogy ágyba mennék. Néha még konstatálom is, hogy jééé még csak 11 van, sose szoktam ilyen korán aludni térni, most még belefér egy kis lazítás, és piff megint túl közel kerültünk a kelés időpontjához.

What is revenge bedtime procrastination? And why do we do it to ourselves?  - YP | South China Morning Post

Na mielőtt teljes idiótának tartanál, ténylegesen van egy ilyen jelenség, aminek lényege, hogy mivel úgy érzed, hogy napjaid nagyrészét kötelességek teljesítésével töltöd, így este úgy gondolhatod, hogy megéri még az alvásodból is áldozni, hogy egy kicsi időt szánj magadra. Túlterhelt vagy, mégis ilyenkor érzed azt, hogy nem zavar senki, végre csend van, és eljött az “énidő”.

Niylván mindez nem túl előnyös, hisz a szervezetednek amúgy is szüksége van a pihenésre, ahhoz, hogy teljesíteni tudjon, hogy ne romoljon a koncentrációd, vagy ne legyél érzelmileg labilis. Ezekben az időkben viszont tényleg elengedhetetlen, hogy eleget pihenj az egészséged megőrzése érdekében.

Megoldásként egyébként azt ajánlják, hogy hozz kisebb-nagyobb változásokat a napi rutinodba, igyekezz becsempészni az esti kikapcsolódási forrásaidat napközben, a lényeg, hogy érezd, hogy visszanyerted az irányítást az életed felett.

A cél, hogy olyan életet alakíts ki, amiből nem érzed a szükségességét, hogy este menekülnöd kelljen 🙂

Revenge Bedtime Procrastination - Everyday Concepts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.