Kezdetnek pár alap infó, hogy eltudjátok kicsit jobban helyezni a fejetekben ezt az országot. 100 210 km² a területe, viszonyításképp Magyarországé: 93 030 km², azonban Dél-Korea kicsit népesebb. Picit. Mondjuk úgy, hogy a fővárosban, Szöulban 9 668 465-en élnek. A teljes lakosság pedig 51 millió fő felett van.

Where is Korea? on world globe

Ne is húzzuk tovább, jöjjenek a jó kis fun factek.
1. Ha háklis vagy a korodra, akkor ez nem a te országod. Dél-Koreában a gyerekeket úgy veszik, mintha 1 évesen születnének, és a következő holdújévkor/kínai újévkor lesznek 2 évesek. Röviden ez annyit tesz, hogy midenki 1 évvel idősebb az ottani számítás szerint, illetve ha az év utolsó negyedévében születtél, akkor kettőt kell rászámolnod korodra. Ez egy meglehetősen fura szokás és sokaknak nem is szimpatikus, de mai napig megmaradt ez a hagyomány.
2. Dél-Korea vezeti a világon internethálozatot, az ország 92%-a rendszeresen használja az internetet, illetve ez a világ leggyorsabb és legbiztonságosabb hálózata is.
3. Van egy törvény, ami szerint az online bankolást és vásárlást csak az Internet Explorer-en keresztül szabad végezni.
4. A dél-koreai diákoknak kötelező az egyetemre egyfajta belépő vizsgát írniuk (kb érettségi), amit suneung-nak hívnak. A vizsga napján a család és barátok összegyűlnek a gimik előtt, hogy édességet osszanak és sok sikert kívánjanak a diákoknak.

Results of South Korea's College Scholastic Ability Test This Year Show a  Significant Drop in Perfect Scores Compared To Last Year's : Korea :  koreaportal

5. És ha már iskola… A tanítás az egyik legköztiszteletben állóbb hivatás, amit rendesen meg is fizetnek. Egy átlagos havi kereset 2500$, de a magániskolák és egyetemek oktatói még ennél is többet keresnek.
6. A piros tintát lehetőleg kerüld Dél-Koreában, mivel balszerencsét hozónak tartják. Olyannyira, hogyha valaki nevét pirossal írják le, akkor az azt jelenti, hogy illető halott, vagy hamarosan meg fog halni.
7. A 4-es számot sem a szerencsével kötik össze, mivel ugyanúgy kell leírni, mint a halált a kínai karakterek szerint. Ezért a szám liftekben és hasonló helyzetekben gyakran F-el van jelölve.

Haru haru number two : Avoid number 4 -Korean custom- - Ninon's hour from  Seoul

8. A koreaik számára nagyon fontos a vércsoportod. Úgy vélik, hogy ez többet mond rólad, mint bármi más. A vércsoportod meghatározza a jó és rossz tulajdonságaidat, illetve azt is, hogy ki illik melléd.
9. Dél-Koreában 1 millió plébános van, a hitnek nagy szerepe van a mindennapokban. A nagyobb templomok időről időre a híveknek példul ingyen fogorvosi kezelést ajándékoznak. A templomok kinézete időnként meglehetősen meglepő lehet számunkra modern kinézetük miatt.

Heesoo Kwak & IDMM Architects – aGIANTmonster
Churches architecture and design in South Korea | ArchDaily
Daejun Holy Light Church / Lee Eunseok + Atelier KOMA | ArchDaily

10. A középiskolás diákoknak rengeteget kell tanulniuk. Általános iskolás korukban is 9-től este 6-ig tartnak az órák, de ez később akár este 10-ig is tarthat, ezen felül sokaknak van külön foglalkozása is, így a legtöbb iskolai könyvtár éjjel nappal nyitva van. Az országban kifejezetten magas sajnos az öngyilkosok aránya, különösen a fiatalok körében, amit többek között egyébként a szigorú oktatási rendszerre vezetnek vissza.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.