Amikor Koreáról hallasz, akkor sokszor találkozhatsz az idol kifejezéssel. De kik is azok az idolok? Kiket értünk ezalatt?

Alapvetően a koreai előadókat szokták így nevezni, akik jelentős rajongótáborral rendelkeznek. A k-pop jelzőt, ami nem is csak külön koreai zenei műfajt, hanem inkább külön iparágat is jelent már, főként bandákra használják. Számomra nagyon para volt, amikor először hallottam erről az egészről, ugyanis egy teljesen felépített világról van szó. Lehet így műkődik ez a nyugaton is, csak én nem vagyok képben ezzel, vagy vagyok szimplán roppant naív 😅.

11 K-Pop Idols Whose Death Glares Could (Probably) Kill | Soompi

Az idolok egy-egy koreai ügynökségnél képzett emberek, akik zenei, táncos, és színészi képzést kapnak a gyakornoksokáguk alatt, de vannak, akik új nyelveket is tanulnak, például: kínait, japánt vagy angolt. Felkészítik őket interjúkra, rádiós és tv-s szereplésekre. A kiképzésük nagyon komplex folyamat, évekig tart/tarthat, nagyon sok szűrőn kell átmenniük, hogy a végén kikerülhessenek az iparba. Elvárják tőlük, hogy példaképek, role modelek legyenek, a megejelenésüknek, viselkedésüknek ezt mindig tükröznie kell. Ellenben sok amerikai sztárral, őket nem kaphatják lencsevégre, ahogy épp részegen távoznak egy nyilvános helyről, abban a pillanatban véget érne a karrierjük. Sok helyen lehet olvasni, hogy sokan fel is vannak háborodva emiatt a “tökéletes imidzs” miatt, amit rájuk erőltetnek, a lányoknál főleg, de a fiúkra is simán rákényszerítik, hogy irreális testalkatuk legyen, amit csak embertelen diétákkal lehet elérni. Koreában alapból nagy kultusza van a plasztikának, erről majd később írok, de a lényeg, hogy nem ismeretlen számukra ez az út sem.

Animated gif about bts in k by celaeno on We Heart It

Jobb esetben ezek a nagyon szigorú elvárások csökkenek az évek alatt, mivel a bandákat rajongók milliói támogatják az úton, de a debütáló előadóknak nincs könnyű dolguk. Az együttesek tagjai általában 2 évig nem is randizhatnak senkivel, hogy kialakuljon egy különleges kapocs a rajóngokkal. Sokan persze átmennek megszállottba, és meg vannak róla győződve, hogy az énekesek lesznek a következő barát/barátnőjük. Ezeket az ügynökségek még táplálják is, hisz lojális fanokat eredményeznek, ám ez azzal is jár, hogy amikor kiderül valakinek a titkos kapcsolata, akkor a fandom összeomlik a hírtől, és elpártolnak az előadók mellől.

Az idol bandák arról is ismertek, hogy elég sok taggal rendelkeznek. Általában 7-8-an vannak, de az NCT-ben például 21 srác van. Ez főleg a számok törvényének tudható be, minél többen vannak, annál nagyobb az esélye, hogy valakinek szimpatikus lesz egy tag legalább, és csatlakozik a fandomhoz. A csapatokat egyébként hozzáértők hosszas megfigyelés után állítják össze. Időről lehet hallani arról, hogy változnak a tagok, ez általában valamilyen szerződésról szóló vitának, vagy botránynak köszönhető, de előfordulnak hosszabb sérülések, vagy betegségek is.

How NCT Made 2020 Their Year - The Honey POP

Míg a nyugati világban mindenki arra hajt, hogy életük végéig híres maradjon, a koreai együttesek tudják, hogy idejük igenis véges. Az elképesztően látványos táncokat és színpadi jelenléteket ez bizonyos kor után ugyanis már nem tudja tartani az ember, ilyenkor úgy veszik, hogy lejárt az idejük és az ügynökségek fiatalabb együttesekkel pótolják őket. Annak ellenére, hogy tudom, hogy ez a dolgok rendje és így működik az élet, azért az átlagban max 7 év, amire szoktak is szerződni, meglehetősen kiábrándító.

Végezetül pedig beszéljünk a csapatokon belüli pozíciókról.

Van a vocal, rapper, dancer, ezek meglehetősen egyértelműek. A táncosok vannak sokszor a koreográfia középpontjában, vannak szólórészeik is, de felelősek a többiek fejlődéséért is.
A maknae a banda legfiatalabb tagja, azt tartják, ha egy együttesnek “aranyos, cuki” a maknae-ja, akkor az együttes sikeres lesz. Majd elterjedt az “evil maknae” kifejezés, ami arra utal, hogy ők igazi rosszcsontok, bajkeverők lehetnek, de ez az aranyos fiatal jelzővel párosulva, csak még szerethetőbbé teszi őket. Azonban nem mindig takarja ténylegesen a legfiatalabb tagot ez a jelző, a kinézet sokszor megtévesztő lehet!
A leader, aki a vezető, ő irányítja a bandát. Többnyire ez a legidősebb tag, de változó, hisz végső soron alkalmasság kérdése. Ez egy hatalmas megtiszteltetés, de nagy felelősség is egyben, hozzá fordulhatnak a többiek, és elvárják tőle, hogy ő legyen a legbölcsebb. Előfordulhat, hogy valahol nincs leader, de általában ott is kiemelkedik valaki idővel, vagy ha a helyzet megkívánja.
A következő szerep a kevésbé népszerű kategóriába tartozik (legalábbis a művészek között), ez a visual, aki főleg külsejével vonzza a fanokat. Ezt az előadót sokszor tehetségtelennek vagy feleslegesnek tituálják, mivel a kinézetét emelik ki legtöbbször, azonban ők más szerepkörbe is tartozhatnak egyben, ez csak egy plusz titulus.

9 K-Pop Groups With Maknaes Who Are Not-So-Secretly In Charge | Soompi
Íme néhány maknae

Remélem érdekesnek találtátok ezt a kis bepillantót a kpop világába 😄

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.