Végezetül, és Dél-Koreától való búcsúzásképp még a híres koreai sorozatokról, k-dramákról beszélnék kicsit, ha már az elmúlt időszakban főleg megnőtt világszerte a népszerűségük. Többségüket Netflixen, Vikin, és Hulun megtalálhatjátok angol vagy magyar felirattal. Ezek a sorozatok szerintem nagyon kettősek, iszonyú addiktívak tudnak lenni, és nagyon megtudod szeretni az egész kultúrát.
Én szórakoztatónak tartom őket, még ha el is ismerem, hogy volt már olyan, hogy felhagytam a nézésével 1-2-nek, mert olyan szinten irritált az affektálása néhány színésznőnek 😅 de úgy a szívedhez tudnak nőni a karakterek, úgyhogy ha más nem is, akkor mindnekinek egy kis felhozatal színesítésként nagyon ajánlanám legalább 1 sorozat végignézését.
És tényleg végig, mert szerintem sokszor a 16. résznél jutsz el oda, hogy kialakul benned a “na ezt nagyon megérte megnézni” feeling. 

Itt is megtalálható több műfaj is, van minden a vígjátékot, akciót, de még a horrort vagy sci-fit kedvelő nézőknek is. Bepillantást nyerhetünk általában 16 egy órás részben a helyi étkezési, fogyasztási, társadalmi, szórakozási és pop kultúrába is, ahogy a családi szerepekbe és egyé normákba is. Nyilván mint a legtöbb film/sorozat esetében, ezek se egyeznek meg teljesen a valósággal. Az over the top, túl-dramatizált cselekmények itt is megtalálhatók, hisz végső soron az elsődleges cél a szórakoztatás. 

Egy k-dramában több tipikus forgatókönyv is van, vagy fiatalon, még tini korodban talál rád a nagy boldogság, vagy egytől egyig 30 évesen futnak bele életük szerelmébe, előtte csak a karrierük, vagy más külső tényező alakította az életük kimenetelét, ezekben is vannak erős karakter fejlődések, illetve olyan körülmények, amelyek elgondolkodtatják a nézőket. De nem számít mennyire sötétté válik 1-1 sztori, mindig jön felüdülésként egy kis humor (erre tökéletes példa a Crashlanding on you). 
Egy k-dramában meglepetésként érhet, hogy nagyon szemérmesnek mondhatók, főleg egy nyugati sorozat után, a szerelmi szálakban az előre lépést csak kb 8 rész után kapja meg a néző, miután már nem viselhető el tovább a véletlen kéz összeérintések, és elkapott pillanatok.
Ohh és amint a srác átfésüli a haját egy másik stílusra, minden megváltozik, ha ismerősök vagytok ebben a világban, akkor tudjátok miről beszélek 😃.

De folytassuk kis ajánlókkal: (egyik sem fog spoilert tartalmazni, don’t worry)

Bár az előzeteseket csak angolul találtam meg, azért szerintem sok minden átjön így is azoknak, akik nem értik a feliratokat. Illetve csak olyan népszerűbb sorozatokat tettem be, amik egytől egyig megtalálhatók magyar felirattal a Netflixen.

Kezdjük a már fentebb is említett Crashlanding on you-val, azaz magyarul A szerelem siklóernyőn érkezik-kel. (((Minden “kezdőnek” előszeretettel ajánlom)))

A szerelem siklóernyőn érkezik | A Netflix hivatalos oldala

“A dél-koreai vállalatbirodalom örökösnője egy siklórepülő-incidens miatt Észak-Koreában landol, méghozzá egy katonatiszt életében, aki úgy dönt, segít neki elrejtőzni.”

Az akciósorozatok kedvelőinek ajánlom figyelmébe a Vagabondot.

Oppa Noona: K Drama Review: Vagabond (2019)

“Csha Dalgon egy feltörekvő kaszkadőr, aki az unokaöccsével él együtt. Ahogy ő, Csha Hun is taekwandózik. Olyan jól, hogy ő is benne van abban a válogatottban, amelyet meghívnak a marokkói-dél-koreai diplomáciai kapcsolatok ünneplésére bemutató meccset tartani.
Az oda feke vezető úton viszont a repülőgép motorja kigyullad és lezuhan, megölve 211 utasát és a személyzetet. Ám Marokkóba érkezve a temetésre, Csha gyanús körülményekre lesz figyelmes és a rejtélyek nyomába ered. Nem tudván milyen titkok húzódnak meg a háttérben…”

Nyilván kell kis horror is a listára (nekem mondjuk pont nem, az agyam anélkül is elég ijesztő hely tud lenni, köszi, de más még örülhet neki), ez pedig a Sweet home, ami egy apokaliptikus világot jelenít meg.

5 Reasons Why We Love Sweet Home (And Why the Undecided Few Should Watch  it!) | HeyDyan.com

“Miközben az emberek vérszomjas és félelmetes szörnyekké válnak, egy zaklatott kamasz és szomszédai a túlélésért küzdenek- és próbálják megőrízni emberségüket.”

Az It’s okay to not be okay, magyarul Gyógyító szerelem (amin nagyon elgondolkodtam, hogy egyáltalán ide írjam-e, mert szerintem rémesen megtévesztő elnevezés, tehát senki ne ebből induljon ki, ha elment a kedved a magyar címtől, azért adj neki egy esélyt), számomra határozottan egy olyan sorozat volt, ami inkább csak a vége felé nőtt hozzám, de olyan ábrzásolások vannak benne, amiken keresztül bemutatnak néhány szálat, ami határozottan megtartott közben is. Egy nagyon összetett gyönyörű történet. Ne csak az első részből indulj ki, tarts ki egy kicsit.

It's Okay To Not Be Okay Episode Guide - OtakuKart

“Ko Mun Young, a női főhősünk sötét témájú mesekönyveket ír és antiszociális személyiségzavarral küzd. Mun Young egy hangos felolvasás alkalmával találkozik Moon Kang Tae-vel, aki erős benyomást tesz rá.
Kang Tae egy pszichiátriai kórházban dolgozik ápolóként. Szinte tökéletesnek tűnik, látszólag soha nem haragszik, vagy veszíti el a nyugalmát, ennek pedig autista bátyja, Sang Tae az oka. Sang Tae gyermekkorában hatalmas traumát élt át és emiatt folyton menekülniük kell. Kettejük életét forgatja fel a nő. Eltemetett titkok és kimondatlan szavak törnek felszínre, miközben a karakterek elindulnak az önfelismerés és gyógyulás útján.”

Chief of staff, magyarul Főtanácsadó

Chief of Staff (Korean Drama) - AsianWiki

“Az országgyűlés kabinetfőnöke, Jang Tae-jun a háttérben megbújó erőket irányítja, miközben a saját ambícióit hajszolja.”
Bár még nem láttam, többször hasonlították már a House of Cards/Kártyavárhoz, így akiknek tetszett az a sorozat, azoknak mindenképp ajánlom.

Kingdom, A királyság titkai egy újabb kissé rémisztőbb műfajt hoz. Ez egy zombis koreai sorozat.

Netflix's Korean Series 'Kingdom' Season 2 Premieres on March 13 -  Cinecelluloid

“Amikor a beteg királyról furcsa pletykák kapnak szárnyra a királyságban, a trónörökös az egyetlen reményük a titokzatos járvánnyal szemben, amely bekebelezi az országukat.”
Azt mondják erről, hogy az első rész lehet nem köt le túlzottan, de érdemes neki egy esélyt adni.

És akkor inkább egy romantikussal zárjunk, mint borzalmakkal: Romance is a bonus book (Könyvbe illő szerelem).

Romance Is a Bonus Book - Sorozatjunkie

“Egy tehetséges író, aki a valaha volt legfiatalabb főszerkesztő egy kiadóvállalatnál, belebonyolódik az egykori szövegíró életébe, aki munkát keres.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.