A következő úticélunk Dánia lesz, mivel ez az ország is nagyon közel áll a szívemhez, bár még sose jártam ott. A gimis éveim közepén jutott először eszembe, hogy amúgy tök fun lenne kint tanulni Dániában, utána jártam mindennek, hogy mit lehetne tanulni, hogy lehet megélni diákként és hasonló finomságok, a végén mégis Budapest mellett maradtam, de ez egy hosszabb és más lapra tartozó történet. De nézzük is mit kell tudni a világ legboldogabb népéről.

1. Dánia sok pici szigetből áll össze, 1419-ből egész pontosan, de csak 443-at neveztek el, és ezek közül is csak 70 számít lakott területnek.

The island Avernakø

2. A dánok bicikli függők, aminek az idő sem állhat az útjában, sokan a téli hónapokban is kedvenc járművükkel teszik meg mindennapi útjaikat. Az országban egyébként több, mint 12.000 km hosszú bicikliút található. Egy kutatás során kiderült, hogyha összeadnánk minden dán lakos egy nap alatt biciklivel megtett útját, akkor az kb. 1,13 millió km lenne, ami annyit tesz “kiterítve”, mintha 35x körbe tekernéd a világot.

Copenhagen - Hometown of More Bikes than People

3. És ha már az időjárásnál tartunk, akkor ezt az országot nem az esőt kerülőknek találták ki. Körülbelül minden második nap esik valamilyen csapadák minden évszakban, átlagosan 171 a csapadékos napok száma egy évben. Az évszakokat tekintve azt lehet egyébként elmondani, hogy viszonylag (a mi mértékünkkel nézve) hűvös nyaraik és kemény teleik vannak.

Copenhagen Street Photography — Teemusphoto.com

4. A legnagyobb sziget, Grönland, Dánia autonóm tartománya, hisz korábban dán gyarmat volt. Bár az államfője a dán uralkodó, (többek között) népként ismerik el a grönlandiakat és van hivatalos nyelvük is. Azonban annak ellenére, hogy európai állampolgároknak számítanak, nincs szavazati joguk az európai választásokon. A grönlandi ügyeket Dánia előtt két szavazati joggal is rendelkező, megválasztott követ képviseli a dán parlamentben, míg a dán kormányzatot Grönlandon egy főbiztos képviseli. *Pusz fun fact Grönlandról, hogy Trump (igen a volt amerikai elnök Trump) 2019-ben megakarta vásárolni a szigetet.*

Is it time for Greenland to have its own Arctic strategy? - ArcticToday
Guide to Greenland | LinkedIn

5. Grönlanddal együtt számolva Dánia a 12. legnagyobb ország, azonban önmagában meglehetősen apró: 195 országból a 130. legkisebb, népessége 5,806 millió fő.
További statsiztikák közé tartozik, hogy Koppenhága a leglátogatottabb városnak számít a skandináv térségben, évente közel 30 millió turistát fogad (ami 6x annyi ember, mint az ország egész lakossága).

Copenhagen – Destinations | TAP Air Portugal

Mára ennyi, hamarosan új infókkal jelentkezem majd 👋

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.